Det grunnleggende
Tre viktig faktorer. Det er tre ting som er viktig å tenke på når man skal velge en kikkert – diameteren på frontlinsen, forstørrelsen og utgangspupillen.
Diameteren på frontlinsen bestemmer hvor mye lys som slippes inn i kikkerten – jo større diameter, jo mer lys. I utgangspunktet selvforklarende, men det er litt mer komplisert enn som så. Forstørrelsen spiller nemlig inn på lysets gangs gjennom kikkerten.
Forstørrelsen sier noe om hvor mange ganger et objekt forstørres når man observerer det gjennom kikkerten, og er det som oftest er viktigst for kunden når de velger kikkert. Det dere som selgere må være klar over er at jo høyere forstørring kunden ønsker, jo mer konsentrert kommer lyset gjennom kikkerten. Det er dette som er kikkertens utgangspupill.
Utgangspupillen regnes ut ved å ta diameteren på frontlinsen og dele på forstørringen. Standardkikkerten 8x42 får da en utgangspupill på: 42/8=5,25mm. Utgangspupillen skal være så stor som mulig i forhold til den maksimale pupilldiameteren til den som bruker kikkerten. Siden øyet med alderen ikke klarer å utvide seg like mye lenger vil ikke øyet til en ung og en gammel person ha samme maksimale pupilldiameter.
Reduksjonen i øyets maksimale pupilldiameter i takt med økt alder:
- 20 år: 8,0 mm
- 30 år: 7,0 mm (7x50/8x56)
- 40 år: 6,0 mm (7x42/8x50/10x56)
- 50 år: 5,0 mm (7x35/8x42/10x50)
- 60 år: 4,1 mm (7x30/8x32/10x42)
- 70 år: 3,2 mm (7x22/8x25/10x32)
- 80 år: 2,5 mm (8x20/10x25)
Regelen blir da: Jo eldre person, jo mindre spiller utgangspupillen en rolle.
Fokusering. Still først fokus med senterjusteringen slik at (som oftest) venstre øye ser klart. Korriger deretter fokus på det andre okularet med okularjusteringen
Ikke for høy forstørrelse. En kikkert med forstørring opptil 10x er som regel grei å holde rolig nok til at man får et brukbart motiv. Går man høyere opp i forstørrelse vil det bli vanskelig å holde kikkerten rolig nok til å få et observerbart motiv (med unntak av Canons IS-kikkerter), og man vil ikke ha noe nytte av kikkerten. Det er derfor viktig å forklare kunder som ønsker høyere forstørring at de enten må redusere kravet til forstørring eller kjøpe et stativfeste slik at de kan montere kikkerten på et stativ.
Mange av de større kikkertene har en standard gjenge i fronten mellom kikkerttubene, og der kan man montere stativfestet.
Glasskvalitet. Glasskvaliteten er viktig for hvor mye lys som kommer gjennom kikkerten, hvor god kantskarpheten er og hvor skarpt resultatet blir. Generelt sett har en dyr kikkert bedre glasskvalitet enn en rimelig kikkert, og blant de kikkertene vi har er det Leica og Zeiss som er ledende på glasskvalitet.
Coatinger Antirefleksjonscoating – hindrer at lys reflekteres inni kikkerten og skaper uønskede lyse flekker i motivet (de fleste kikkerter har slik coating i varierende kvalitet). Hydrofob coating – vann og smuss setter seg ikke på linsene, men preller av (brukes på dyre Leica-kikkerter og en del dyre båtkikkerter).