Megapiksler, bracketing, EV, kromatisk abberasjon... Det er mange begreper som dukker opp når man begynner å snakke om kameraer, men det er stort sett bare tre ting man bør ha noenlunde kontroll på for å "mestre" kameraet; ISO, blender og lukker. De fleste har jo hørt om det og mange bruker det riktig, men det er likevel greit å kunne forskjellen på hva de tre innstillingene gjør og når du bør prioritere hva.

Kort om innstillinger

På kameraet har man et par valg når det kommer til å lære seg å bruke ISO, blender og lukker! Veldig kort fortalt har kameraet som regel disse funksjonene tilgjengelig: 

A - Blenderprioritet - du setter blendertallet, kameraet gjør resten

S - Lukkerprioritet - du setter lukkertiden, kameraet gjør resten

P - Program - kameraet gjør alt, men du kan overstyre.

M - Manuell - du setter alle innstillinger. 

Blender

Bokeh

«Bokeh» er begrepet man bruker når man snakker om det i bildet som ikke er i fokus. Ideelt sett skal dette være pent og ikke forstyrre det som er i fokus, det skal heller fremheve det. Den enkleste måten å gå til dette på er å bruke et objektiv som har stor maksimal blenderåpning. Dvs. objektiver som har et blendertall på f/2.8 eller mindre. Jo mindre tallet er, jo større blenderåpning – og desto større åpningen er, desto mindre er i fokus.

Isoler motivet

Og om man bruker større blendertall kan man også ofte enkelt isolere motivet mot bakgrunnen. Pass på at desto mindre tallet er, desto vanskeligere er det å ha ting i fokus. Så om man vil sikre skarpheten i motivet bør man passe på dybden. På f/1.2 vil det f.eks. på «nærportrettavstand» (når øvre del av brystet og hodet er med) nesetippen til motivet være i fokus, mens øynene kanskje ikke er det. Da kan man kanskje med fordel bruke f/2.8

Når bruke liten blender

Når man tar bilder av motiv der alt skal være i fokus bruker man gjerne et mindre blendetall. På en dag med sol der man vil at alt skal være i fokus bruker man gjerne da et blendertall på fra f.eks. f/7.1. Om man tar landskapsbilder og det harde lyset midt på dagen kanskje ikke gjør at bildet blir 100% kan man ta flere bilder og sette dem sammen etterpå. Da tar man gjerne et bilde der forgrunnen er skarp og fin ift. lyset og ett for bakgrunnen, og syr det sammen i Photoshop e.l. Flere kameraer har en funksjon for det innebygget og er gjerne kalt «bracketing».

Lukker

Frys øyeblikket

Når man tenker lukkertid snakker man ofte om å «fryse øyeblikket» eller rett og slett ta et bilde der all bevegelse er helt fryst uten at noe er uskarpt. Om man ikke tar bilder med blits eller i godt lys må man da gjerne kombinere stort blendertall med korrekt ISO. Prøv å sette lukkertiden først, så blender og tilpass ISO deretter.

Fugler på vingene

Mye av det forrige gjelder også når man tar bilder av fugler som flyr. Her slipper man gjerne unna med litt kortere lukkertider om fuglen glir eller ikke beveger vingene for mye. Om man vil eksperimentere litt og er godt til å følge fuglen med kameraet kan man sette litt lengre lukkertider så vingene blir litt slørete mens hodet og kroppen er skarpt og i fokus.

Lang lukkertid

Vann i bevegelse er ofte et godt motiv for lange lukkertider. Den slørete effekten er alltid visuelt interessant og tar seg godt ut på bilder. Når man tar slike bilder setter man gjerne lukkertiden nokså lavt og har et høyt blendertall kombinert med lav ISO. Om det er for lyst til at man kan ha lukkertiden på det man vil kan man bruke et ND-filter som gjør alt litt mørkere.

ISO

Få motivet til å stå i ro

Får du motivet til å stå i ro er det enklere å få til et godt bilde, uten støy, i situasjoner der det er lite lys. Bruk gjerne en lyskilde som gjør det enklere for motivet å stå i ro når du bruker lengre lukkertider. Om du tar et portrettbilde kan du f.eks. be personen holde pusten for å unngå at noe blir uskarpt.

Bruk støyet kreativt

Selv om man ofte vil ha ISO-tallet så lavt som overhodet mulig kan det gi en interessant effekt å bruke det i bildene; Spesielt i portrettfoto. Om man bruker en høy ISO-verdi som gir mer støy enn nødvendig kan det gi en «noir»-aktig følelse i bildet. Gjør det gjerne svart-hvitt for prikken over i-en!

Bruk stativ når motivet er statisk

Når lyset er dårlig og man ikke kan bruke eksternt lys kan det være en god idé å bruke stativ for å unngå støyet. Om motivet er statisk slipper man gjerne unna med lengre lukkertider for å unngå og sette opp ISO om man bruker stativ i tillegg blir hele prosessen enklere. Om man har stativ + et statisk motiv kan man da gjerne bruke en høyere blender i kombinasjon med lang lukkertid. Ypperlig om man er gatelangs på kveldstid f.eks.