Kameraguiden - slik velger du riktig kamera

Er du usikker på hva slags kamera du bør kjøpe? Kameraguiden vår hjelper deg å velge riktig fotoapparat.

Digitalkameraer har hatt en enorm utvikling de senere år, slik at alle kameraene i vår nettbutikk tar gode bilder – også når kameraet på mobiltelefonen kommer til kort. Likevel er det mange ting å ta stilling til når du skal kjøpe nytt kamera.

Skal du velge kompaktkamera eller systemkamera? Speilløst eller speilrefleks? Eller kanskje et videokamera?

Derfor har vi laget denne guiden – for å hjelpe deg til å finne et fotoapprat som er best for akkurat din bruk og lommebok – og gi maksimal fotoglede i mange år fremover.

Kjøpshjelpen er skrevet som en steg for steg-guide i den rekkefølgen vi følger i våre butikker:

  1. Hvor stort kamera vil du ha?
  2. Hvor mye er du villig til å betale for kameraet?
  3. Hvor viktig er det å kunne bygge ut kameraet etter hvert?
  4. Hva vil du ta bilder av?
  5. Hvor viktig er det å ta gode videoer?
  6. Hvor mye regn må det tåle?
  7. Hvilket merke bør du gå for?
  8. Ting å tenke på hvis du er spesielt interessert

Hvis du vil, kan du selvfølgelig hoppe rett til de ulike punktene.

1. Størrelse

For mange er størrelsen det aller viktigste når de velger kamera. Vil du ha et kamera som kan være med overalt? Eller kan det godt være større hvis det gir mer avanserte muligheter?

Hvis du vil at det skal være lett å ta bilde der du er, enten det er kafé eller fotturer, bør du velge et kompaktkamera. Disse kommer i alle prisklasser og kvaliteter, men felles for dem er at det ikke er mulig å bytte objektiv. Hvis du har strenge krav til bildekvalitet og funksjonalitet, betyr det at du må være ekstra nøye med hvilket kompaktkamera du velger.

Hvis størrelsen er mindre viktig, vil et systemkamera ofte være et bedre valg. For noen år siden var systemkameraer synonymt med speilreflekskameraer, men de senere årene har speilløse systemkameraer – av enkelte kalt speilreflekskameraer uten speil – overtatt. Les mer om speilrefleks vs. speilløst her.

Systemkameraer er fysisk større og tyngre enn kompaktkameraer, men gir også tilnærmet ubegrensede muligheter til å bytte objektiver og sette på ekstrautstyr som mikrofon og blitz. De gir også høyere bildekvalitet for pengene enn kompaktkameraer.

Systemkameraer vil også ofte ligge bedre i hånden, spesielt hvis du har store hender.

2. Pris

Både systemkameraer og kompaktkameraer fås kjøpt i alle prisklasser, fra 3.000 kroner til godt over det tidobbelte. Ikke overraskende får du bedre bildekvalitet og flere funksjoner jo høyere prisen er.

Systemkamera gir bedre bildekvalitet for pengene enn kompaktkameraer, og kan løse alle foto-utfordringer så lenge du bruker riktig objektiv.

Med mindre du er profesjonell fotograf eller en svært ivrig amatør – eller trenger et kamera som fotograferer noen spesielle motiver (se neste punkt) – vil du likevel synes at et nytt fotoapparat til 5–6000 kroner og oppover gir helt fantastiske bilder, uansett hvilket format du velger.

Hvis du kjøper et kamera til cirka 10.000 kroner og oppover, kan du også forvente at det har øyegjenkjenning som gjør at kamera oppdager og holder fokus på menneskelige øyne automatisk selv om det er i bevegelse. Enkelte modeller har også øyegjenkjenning hos dyr.

3. Utbyggingsmuligheter

Den største fordelen med systemkameraer er at du kan bygge ut kameraet etter hvert som du får behov eller penger. Det betyr at du kan begynne med kamerahuset og et rimelig allround zoomobjektiv nå, og plusse på med makrolinse, teleobjektiv til f.eks. safari og så videre når behovet dukker opp.

Hvis denne fleksibiliteten er viktig for deg, og oppveier at både kameraet og ekstrautstyret er større, bør du altså velge et systemkamera.

4. Hva vil du ta bilder av?

Hvis du uansett ønsker et systemkamera, er dette punktet lite viktig. Da kan du jo bytte objektiv alt etter hva du skal fotografere. (Disse må du gjerne kjøpe utenom.)

Hvis ønsket om et lite kamera derimot gjør at du foretrekker et kompaktkamera, er spørsmålet derimot svært viktig. Da må du jo sørge for at det apparatet du kjøper, fungerer til din bruk.

Alt mulig-fotografering

Hvis du tar bilder av «alt» – fra feriebilder av landskapet til juleselskap og ungenes håndballcuper – trenger du et godt allroundkamera. Et systemkamera med zoomlinse er et sikkert valg, hvis du kan leve med størrelsen.

Velger du kompaktkamera, bør du passe på at kameraet har god zoom. Du må også regne med å betale en god del for å få virkelig høy bildekvalitet, spesielt på mørke motiver.

Til feriefoto har vi gode tips til kameraer og utstyr her.

Mørke omgivelser

Konserter, bryllupsmiddager og kosen på julaften gir gjerne lite lys til kameraet. For å lykkes med bildene i slike mørke omgivelser, trenger du et kamera med høyt ISO-tall (les mer om ISO her), og god sensor- og fokusteknologi.

Det betyr at du bør glemme de billigste kompaktkameraene. De fleste systemkameraer vil gjøre jobben. I kompaktsegmentet er prokompaktkameraer som Canon G7x og Canon G5x, Fujifilm X100V (med zoom) eller X100F (uten zoom) og Sony RX100 svært god egnet.

Portrettfotografering

Det viktigste for å ta gode portretter, er at kameraet (eller objektivet hvis du bruker et systemkamera) har lavt blendertall, det vil si 2,8 eller lavere. Klassiske portrettfotografier er også tatt med nokså stor tele – fra 50 til 120 mm for kameraer med APC-S-sensor, og 85 til 180 mm for fullformatsensor (les mer her).

Det betyr at du bør velge et systemkamera – eller kjøpe et dyrt kompaktkamera med (minimum) 1,8-blender og god zoom.

Actionfoto

Hvis du vil fotografere ungenes fotballkamper eller sykkelturer, biler, fugler eller andre motiver som er i rask bevegelse, må du passe på at kameraet har rask fokus, og helst lang brennvidde (på folkemunne ofte feilaktig kalt «stor zoom»).

Det betyr at du trolig bør gå for et systemkamera. Hvis størrelsen er så viktig for deg at du likevel vil ha et kompaktkamera, kan du velge Sony HX99 eller Panasonic TZ95 for stor zoom, eller Panasonic TZ200 eller Sony RX100 VII for bedre bildekvalitet men noe mindre zoom.

Makrofotografering

For å ta nærbilder av blomster, insekter og liknende, må du ha mulighet til å fokusere svært nær kameraet. Begrepet du må se etter, heter nærgrense – altså grensen for hvor nært motivet kan være kameraet og fortsatt bli skarpt.

For kompaktkameraer må du se etter nærgrensen – eller om det fins makroknapp – når du kjøper kameraet. Til systemkameraer fins det egne makroobjektiver. Her kan du også kjøpe såkalte tiltshift-objektiver til å fotografere modelljernbaner og liknende.

Her finner du gode utstyrstips til makrofotografering.

Naturfoto

Naturfotografering kan være så mangt. For å fotografere dyr, bør du tenke på samme måte som for actionfoto. Blomster og insekter er det samme som makrofotografering. For å få maksimal fotoglede av landskapsmotiver, trenger du gjerne en vidvinkel og et kamera med god fargegjengivelse. Kjøper du et moderne digitalkamera idag, vil alle gi gode farger.

Streetfoto

I gatefoto, også kalt streetfoto, er det om å gjøre å fange bylivet der det skjer. Siden bildene gjerne kan være litt røffe i stilen, er ikke prisen på kameraet avgjørende. I stedet bør du velge et kamera som er lite, slik at det ikke vekker oppsikt. Det bør også ha rask autofokus, gjerne såkalt følgefokus. Enkelte gatefotografer foretrekker også kameraer med vippbar skjerm, for virkelig å kunne skyte fra hofta uten å bli lagt merke til.

NB! Husk at du alltid må ha tillatelse hvis du skal publisere bilder av enkeltmennesker.

Vlogging

Til vlogging – videoblogging – bør du ha et vidvinkelobjektiv og mulighet til å koble mikrofon til kameraet. Det er også en fordel om kameraet er lyssterkt, altså at det kan bruke et høyt ISO-tall. (Les mer om ISO her.)

Les mer om kameraer og utstyr til vlogging her.

5. Kamera som tar god video

Hvis du bare vil ta video, gir fortsatt spesialiserte videokameraer best lyd, autofokus og bildestabilisator – og størst muligheter for pengene. De er også enklere å bruke over lengre filmsekvenser.

Med mindre lyden er viktig for deg – eller du er villig til å investere i ekstra mikrofon – vil et vanlig kamera likevel fungere godt nok. Samtidig som du også kan ta vanlige bilder med det. Allerede for 10 år siden ble tv-seriene «House» og «Dag» spilt inn med digital speilrefleks, og digitalkameraene har utviklet seg enormt siden da.

De aller fleste kompakt- og systemkameraer filmer i dag med HD-oppløsning – dyrere modeller kan gjøre opptakene i 4K. Pass også på at kameraet har innebygd bildestabilisator, slik at du unngår risting. Enkelte dyrere systemkameraer fra Sony, Olympus og Nikon har til og med såkalt 5-aksestabilisator, som gjør det lekende lett å ta god video uten stativ.

Skal du bruke kameraet til vlogging, finner du gode utstyrstips her.

6. Hvor mye regn må kameraet tåle?

Hvis du skal bruke kameraet mye på tur, også i dårlig vær, fins det flere kameraer med værbeskyttelse slik at de tåler en god del fuktighet. (For systemkameraer må også objektivene ha værbeskyttelse.) Enkelte kompaktkameraer er også helt vanntette og kan brukes til dykking – mens det fins undervannsutstyr til andre modeller.

7. Hvilket kameramerke er best?

CEWE Japan Photo selger kun kameraer fra anerkjente kvalitetsleverandører. Med mindre punktene ovenfor har avdekket helt spesielle kameratips, vil du derfor få fotoglede uansett hvilket kameramerke du velger.

Hvis du kjenner ett system godt, f.eks. Nikon, vil du komme raskere i gang hvis du velger samme merke igjen. Dette fordi menyoppsettet er kjent og knapper og hjul er plassert der du er vant til.

8. For spesielt interesserte

Hvis du ønsker et godt kamera, ferdig snakket, kan du slutte å lese nå. Hvis du virkelig ønsker å dyrke fotografi som hobby og ønsker å ha det aller beste, kan du her lese om flere ting du kan se etter når du skal kjøpe kamera.

Du vil også se forklaring til en del av begrepene du vil kjenne igjen fra kameraspesifikasjonene.

Hva betyr sensorstørrelsen?

På analoge kameraer registrerte filmrullene bildet i en rute på 36 x 24 millimeter. I digitalkameraer er sensorene som registrerer og lagrer bildet, ofte mindre enn dette.

Det betyr at du kan velge mellom fullformat, APS-C, 4/3 og 1-inch-sensorer når du kjøper digitalkamera.

Det er fortsatt slik at en større sensor gir høyere bildekvalitet, mindre støy og bedre egenskaper i mørke omgivelser. Men forskjellen mellom spesielt fullformat og APS-C har blitt mindre etter hvert som sensorteknologien har blitt bedre.

På systemkameraer vil også objektivene oppføre seg annerledes avhengig av sensorens størrelse. Det betyr at du kan kjøpe andre objektiver til APS-C enn fullformat. Generelt slipper du unna med billigere optikk til APS-C.

Hva betyr ISO?

ISO er tallet for hvor lysfølsom sensoren i kameraet er. En høyere ISO-innstilling gjør at kameraet trenger mindre lys for å ta samme bilde. Jo høyere ISO-tall kameraet kan gi, jo mørkere omgivelser kan du altså ta bilder i – nyttig hvis du vil fange stemningen rundt bålet på teltturen, åpningen av julegaver osv.

Høye ISO-tall, som ISO 6400, gir mer «støy» i bildet. Derfor vil du merke stor kvalitetsforskjell mellom ulike kameraer, og større og nyere sensorer vil gi bedre bilder.

Hva er blenderåpning?

På alle kompaktkameraer og systemkamera-objektiver vil du se bokstaven f etterfulgt av / og et tall. Dette tallet forteller hvor stor blenderåpning objektivet kan ha.

Blenderåpningen er i utgangspunktet et justerbart hull inne i linsen, som bestemmer hvor mye lys som skal slippe inn til sensoren. Jo lavere f-tallet er, jo større er dette hullet. Et lavt blendertall, som f/1.8 eller f/2.8 betyr med andre ord at du kan ta bilder i mindre lys. Samtidig gir lave blendertall liten dybdeskarphet – ideelt for å få motivet ditt til å skille seg ut fra omgivelsene.

Et høyt f-tall, som f/16, gjør at både forgrunnen og bakgrunnen på bildet blir relativt skarp. Dette er gjerne en fordel når du fotograferer f.eks. landskap og til gruppefotografering i bryllup og konfirmasjon.

Hva er RAW-format?

Hvis du skal kjøpe et relativt billig digitalkamera, kan det være interessant å sjekke om det har mulighet for å ta RAW-filer i tillegg til JPEG (som alle kameraer tar). RAW-filer inneholder mer informasjon enn JPEG, og dermed større muligheter til å etterjustere farger og lys. Men med mindre du elsker å leke deg i Photoshop, er det ikke noe poeng. RAW-bilder må nemlig redigeres før du printer dem ut eller deler dem.

Hvor viktig er antall megapiksler?

For de aller fleste er antall megapiksler ikke viktig lenger. Selv mobiltelefonen din tar store nok bildefiler til å printe ut. Alle digitalkameraene som selges i dag, kan lage bilder i minst A3-størrelse.

Skal du ta reklame- eller bryllupsfoto, eller ønsker å beskjære bildene i etterkant og likevel kunne printe dem stort, har det likevel betydning.

Bør du velge speilløst eller speilreflekskamera?

Så å si alle nye systemkameraer er nå speilløse. Speilløse systemkameraer har en rekke fordeler i forhold til speilreflekskameraer:

  • Både kamerahusene og objektivene er mindre og lettere.
  • Bildet du ser på skjermen, viser nøyaktig det du får når du trykker på avløseren – med riktig eksponering og dybdeskarphet.
  • De har raskere og mer nøyaktig fokus.
  • Du slipper klikk-lyden når du tar bilder.
  • Adaptere gjør at du kan bruke alle speilrefleks-objektiver på et speilløst systemkamera.

«Gammeldagse» speilreflekskameraer har egentlig kun to–tre fordeler, som trolig vil bli borte i løpet av noen år: De har lengre batterilevetid og større utvalg av objektiver på bruktmarkedet. Hvis du har mange speilrefleks-objektiver og bytter linse ofte, slipper du også å styre med adapteren hver gang du bytter.