4. Hva vil du ta bilder av?
Hvis du uansett ønsker et systemkamera, er dette punktet lite viktig. Da kan du jo bytte objektiv alt etter hva du skal fotografere. (Disse må du gjerne kjøpe utenom.)
Hvis ønsket om et lite kamera derimot gjør at du foretrekker et kompaktkamera, er spørsmålet derimot svært viktig. Da må du jo sørge for at det apparatet du kjøper, fungerer til din bruk.
Alt mulig-fotografering
Hvis du tar bilder av «alt» – fra feriebilder av landskapet til juleselskap og ungenes håndballcuper – trenger du et godt allroundkamera. Et systemkamera med zoomlinse er et sikkert valg, hvis du kan leve med størrelsen.
Velger du kompaktkamera, bør du passe på at kameraet har god zoom. Du må også regne med å betale en god del for å få virkelig høy bildekvalitet, spesielt på mørke motiver.
Til feriefoto har vi gode tips til kameraer og utstyr her.
Mørke omgivelser
Konserter, bryllupsmiddager og kosen på julaften gir gjerne lite lys til kameraet. For å lykkes med bildene i slike mørke omgivelser, trenger du et kamera med høyt ISO-tall (les mer om ISO her), og god sensor- og fokusteknologi.
Det betyr at du bør glemme de billigste kompaktkameraene. De fleste systemkameraer vil gjøre jobben. I kompaktsegmentet er prokompaktkameraer som Canon G7x og Canon G5x, Fujifilm X100V (med zoom) eller X100F (uten zoom) og Sony RX100 svært god egnet.
Portrettfotografering
Det viktigste for å ta gode portretter, er at kameraet (eller objektivet hvis du bruker et systemkamera) har lavt blendertall, det vil si 2,8 eller lavere. Klassiske portrettfotografier er også tatt med nokså stor tele – fra 50 til 120 mm for kameraer med APC-S-sensor, og 85 til 180 mm for fullformatsensor (les mer her).
Det betyr at du bør velge et systemkamera – eller kjøpe et dyrt kompaktkamera med (minimum) 1,8-blender og god zoom.
Actionfoto
Hvis du vil fotografere ungenes fotballkamper eller sykkelturer, biler, fugler eller andre motiver som er i rask bevegelse, må du passe på at kameraet har rask fokus, og helst lang brennvidde (på folkemunne ofte feilaktig kalt «stor zoom»).
Det betyr at du trolig bør gå for et systemkamera. Hvis størrelsen er så viktig for deg at du likevel vil ha et kompaktkamera, kan du velge Sony HX99 eller Panasonic TZ95 for stor zoom, eller Panasonic TZ200 eller Sony RX100 VII for bedre bildekvalitet men noe mindre zoom.
Makrofotografering
For å ta nærbilder av blomster, insekter og liknende, må du ha mulighet til å fokusere svært nær kameraet. Begrepet du må se etter, heter nærgrense – altså grensen for hvor nært motivet kan være kameraet og fortsatt bli skarpt.
For kompaktkameraer må du se etter nærgrensen – eller om det fins makroknapp – når du kjøper kameraet. Til systemkameraer fins det egne makroobjektiver. Her kan du også kjøpe såkalte tiltshift-objektiver til å fotografere modelljernbaner og liknende.
Her finner du gode utstyrstips til makrofotografering.
Naturfoto
Naturfotografering kan være så mangt. For å fotografere dyr, bør du tenke på samme måte som for actionfoto. Blomster og insekter er det samme som makrofotografering. For å få maksimal fotoglede av landskapsmotiver, trenger du gjerne en vidvinkel og et kamera med god fargegjengivelse. Kjøper du et moderne digitalkamera idag, vil alle gi gode farger.
Streetfoto
I gatefoto, også kalt streetfoto, er det om å gjøre å fange bylivet der det skjer. Siden bildene gjerne kan være litt røffe i stilen, er ikke prisen på kameraet avgjørende. I stedet bør du velge et kamera som er lite, slik at det ikke vekker oppsikt. Det bør også ha rask autofokus, gjerne såkalt følgefokus. Enkelte gatefotografer foretrekker også kameraer med vippbar skjerm, for virkelig å kunne skyte fra hofta uten å bli lagt merke til.
NB! Husk at du alltid må ha tillatelse hvis du skal publisere bilder av enkeltmennesker.
Vlogging
Til vlogging – videoblogging – bør du ha et vidvinkelobjektiv og mulighet til å koble mikrofon til kameraet. Det er også en fordel om kameraet er lyssterkt, altså at det kan bruke et høyt ISO-tall. (Les mer om ISO her.)
Les mer om kameraer og utstyr til vlogging her.