Nordlysfotografering

Ta flotte bilder av nordlyset

Artikkel - Tips

Å ta bilder av, eller å bare i det hele tatt å se, nordlys er et privilegium ikke mange får oppleve. Ikke uten grunn at turister bruker tusenvis av kroner i året for å reise til Norge bare for å se det. Men når man først bor i et land det er mulig å oppleve, hvorfor ikke ta noen knallfine bilder av det i samme slengen? Nordlysbilder er alltid populært og «enkelt» å imponere med. Her har vi samlet litt info om utstyret man trenger samt tips og triks til selve fotograferingen.

Kameraet

Som et minimum for gode nordlysbilder bør kameraet kunne settes i manuell modus. Det kan alle systemkameraer og de fleste kompaktkameraer i dag, så har man et ordentlig kamera utover telefonen har man kommet langt på vei. I tillegg kan det være verdt å merke seg sensoren i kameraet. Jo større sensor, desto bedre er det til å takle dårlige lysforhold uten å lage støy i bildet. Så ideelt sett bruker man et fullformatskamera for de beste nordlysbildene.

Objektivet

Her er det vidvinkel som gjelder. Og man må gjerne gå bredt for å fange så mye som mulig av det majestetiske lyset, og bildene blir gjerne enda bedre om man inkluderer landskapet under. I tillegg er det viktig at objektivet har en noenlunde stor blender. Rundt f/1.4 – f/2.8 er ypperlig og man får inn nok lys til at nordlyset vises.

Ekstrautstyret

Når det kommer til ekstrautstyret trenger man ikke all verden, men et godt stativ er essensielt og gjerne i kombinasjon med et kulehode. Siden man bruker lukkertider over 1 sekund må kameraet naturlig nok stå så stødig som mulig og et par gode stativben gjør susen. Med et kulehode på toppen har man en veldig fleksibel løsning det er enkelt å justere kjapt.

Mange bruker også en fjernutløser for å kunne holde lukkeren i kameraet åpen så lenge man vil uten at man må ta på kameraet og lager uskarpe bilder. Dette gjør man ved å sette kameraet i "Bulb"-modus, som vil si at kameraet tar inn lys så lenge man holder utløserknappen inne. Da sier det seg selv at man bør ha en fjernkontroll rett og slett.

Ekstra batterier er også viktig når man er ute og fanger nordlys. Det er gjerne kaldt og som kjent dør batterier kjapt i kulda. Så et par-tre ekstra batterier i lomma er gull verdt!

Instillinger

Vit hva du skal justere i kameraet

Kamerainnstillingene er ofte det mange lurer mest på når det kommer til nordlysfotograferingen. Innstillingene varierer selvsagt noe etter forholdene og selve kameraet, men kort fortalt kan dette sies å være optimalt:

  • Blender: f/2.8
  • Lukker: Mellom 5-25 sekunder. Avhenger dog av hvor fort lyset beveger seg.
  • ISO: 800-6400

Hvor og når?

Gjør litt research og planlegg så godt som mulig

Vi er som sagt heldige her i Norge, men som vi vet er det nordpå man må for å virkelig få sett nordlys. Mange steder har guidede turer så man kommer seg ut i naturen og bort fra lyset fra hus osv. Tromsø kan sies å være et av de aller beste stedene å se nordlys. Nordlyset sees best fra oktober til mars og man kan følge med på nordlysaktiviteten på forskjellige sider eller apper. 

Husk varme klær og en god porsjon tålmodighet! Og stikk inn butikken vår i Tromsø om du er i byen for å fotografere!