Vinter - En sesong full av fine motiv

Bruk vinteren til å ta nydelige bilder!

Artikkel - Inspirasjon

Et nytt år er kommet og det samme har vinteren de fleste steder. Vinteren er en perfekt tid for fotografering og det er motiver å oppdage overalt. Vinterlyset kan også helt fantastisk og man kan virkelig skape stemningsfulle bilder av vinterlandskap i skogen for eksempel. Eller gå nærme på makronivå og se hvordan frosten har lagt seg i gresset i hagen. Her har vi samlet noen tips til motiv og utstyr så du kan ta med litt inspirasjon ut på neste tur!

Husk noe varmt og drikke, varme klær og et par skikkelige fotohansker!

Blåtimen

Blåtimen er tiden hver morgen og kveld det hverken er fullt dagslys eller helt mørkt. Himmelen har da en helt annen blåfarge enn om dagen og det kan gi helt nydelig bilder. Lyset varer som regel bare rundt en halvtimes tid, så litt planlegging av motiv er greit å ha gjort i forkant så man ikke kaster bort tid på å lete etter bilder. Har man noen områder i nærheten med fine landskapsmotiv f.eks. kan det være greit å tenke på det i forkant og gjerne være der før lyset skifter.

Ta bilder av is ovenfra

Alle har nok tråkket på isen som er formet i en vanndam bare fordi det er gøy. Men neste gang, se på isen før du tråkker på den og det kan rett og slett åpne seg en liten verden av abstrakte motiver. Ikke bare kan man leke seg kunstnerisk, men tar man et bilde rett ovenfra kan det fort se ut som et dronebilde av et episk frossent landskap f.eks. Ta noen bilder, knus litt av isen og se hvordan det forandrer seg. Det er ikke vanskelig å bruke en liten time rundt en enkelt vanndam om man har kameraet med seg!

Frys såpebobler (om det er kaldt nok!)

Dette krever litt av naturen for at det skal fungere skikkelig. Det må rett og slett være skikkelig kaldt for at såpebobler fryser. Og med kaldt mener vi kaldt; det bør minimum være -20 grader for at det skal danne seg snøkrystaller man kan ta bilder av. Om man har forholdene på sin side er det viktig å huske på at såpebobla må være på en iskald overflate, det er nemlig der magien starter. For de spesielt interesserte kan man lese om «Marangoni flow».

Man kan bruke en helt vanlig såpeboblemiks, enten kjøpt eller mikset selv med vann og oppvaskmiddel, men nøkkelen til gode bobler ligger i noe helt annet; maissirup! Legger man til maissirup i miksen får man tykkere bobler som ikke sprekker like lett. Jo lengre bobla er intakt, jo lengre tid får kulden til å lage fin-fine iskrystaller.

PS: Om naturen ikke spiller på lag kan man jo undersøke om det er en stor «walk-in» dypfryser man kan benytte seg av!

Vinterlandskap i "mørket" kan gi magiske bilder

Når snøen ligger fint over landskapet er det nesten litt magisk å ta seg en tur ut. Spesielt om månen skinner samtidig! Snøen, og eventuelt månen i tillegg, gjør det mulig å ta fantastiske landskapsbilder med detaljer det er mye vanskeligere å få med uten snø. Så ta med deg et stativ og sett kameraet til en lang lukkertid (eller gjerne «Bulb» om man har en ekstern utløser) i et skogholt f.eks. og vipps har du nesten garantert et nydelig bilde lysende mot deg rundt 20-30 sekunder senere. Er det klarvær kan man også få med seg stjernehimmelen i bildet!

Vintertid = astrofoto!

Vintertid er tid for astrofoto! Når det er mørkt store deler av døgnet, er det naturlig nok litt lettere å drive med astrofoto. Jo mindre lys, det være seg fra sola eller omgivelsene, jo bedre. Om det er skikkelig mørkt er det mye enklere å fange inn universets gamle lys. Om man bor i en by eller tettsted med gatelys etc. er det bare å vende nesa i motsatt retning til man ikke får det man kaller lysforurensning.

Om man vil begynne enkelt og greit kan man starte med å ta bilder av månen. Det krever ikke all verden av utstyr og det er relativt enkelt å få gode resultater. Man trenger bare et stativ og et ok teleobjektiv (rundt 200mm og større) så har man igrunn alt. Vil man ta steget videre og ta bilder av stjernetåker, planeter etc. er det et par ekstra ting å tenke på. Teleobjektivet er fortsatt et must, men her hjelper det veldig om det er lyssterkt i tillegg. 2.8-4.0 bør det som regel ligge på. Her bruker man ofte flere minutter lange lukkertider og om man ikke vil ha det man kaller «star trails»/stjernespor (som gir en ekstremt kul effekt om man har polarstjerne i sentrum for øvrig!) trenger man et motorisert stativhode som tar høyde for jordrotasjonen. Mange teleskopstativ har denne funksjonen og mange teleskop har også muligheter for kameratilkobling med en adapter.