Solnedganger er et helt fantastisk flott motiv. Himmelen kan trygt sies å vise seg fra sin beste side mens sola er på vei ned og er det er real godtepose for fotografer. Du kan få alt fra utrolig kontrast i en flammende himmel til duse pastellfarger i blått og rosa, så det er ingen grunn til å la kameraet ligge når lyset er på vei bort!
Artikkel - Inspirasjon
Vær ute i god tid og utnytt omgivelsene
Hvis du vil ha skikkelig fine bilder av solnedgangen kan det være lurt å planlegge litt. En enkel måte å «planlegge» litt på er rett og slett og være ute i god tid. Da får man utnyttet tiden maksimalt og det er gull verdt om det er vinterstid og solnedgangene går kjapt.
Når du er tidlig ute kan du også bruke litt tid på å finne et fint sted og ta bildene fra. Ta noen runder rundt i området du er i og se etter komposisjoner som kan være interessante. Om du er i en skog med litt åpninger for sollyset kan du få til en veldig kul effekt der du nær sagt kan se solstrålene presse seg gjennom og lager superfine lysstråler. Eller kanskje du er på en strand og det er noe drivved du kan bruke som forgrunnselement i bildet? Eller kanskje du er i en by og vet at sola går ned akkurat i en tunnelåpning eller mellom noen bygninger? Solnedgangsbilder trenger ikke nødvendigvis være et landskapsbilde for å si det med andre ord.
Fargespill
Du har sikkert sett at solnedganger kan variere fargemessig. Som regel er det nyanser av rødt, oransje og gul, men man kan også se solnedganger som har mye lilla, rosa og blått. Veldig enkelt forklart har fargene å gjøre med sollyset og atmosfæren vår. Selv om sollys har alle fargene i regnbuen er det ikke alt som kommer frem til bakken og det påvirker fargen til solnedgangen. Blått lys reflekteres og spretter ofte bare rundt oppe i atmosfæren, men de rødaktige nyansene ikke blir like reflektert og kommer da frem til oss på bakken. Derfor er solnedgangene som regel rød/oransje/gul og det er også samme årsak til at himmelen er blå. Når man ser de blålilla solnedgangene er det pga. partikler i lufta som kommer av f.eks. eksos og andre ting. Luftfuktighet spiller også inn, så det er derfor man ofte har mer intense solnedganger på vinterstid.
Godt å vite om man vil planlegge fotograferingen!
Lang lukkertid
Mange har nok tatt noen bilder av en fin solnedgang og tenkt at det blir i mørkeste laget. Et enkelt triks som også gir en fin effekt i bildet, er å bruke lange lukkertider. Da trenger du et stativ eller noe kameraet kan stå støtt på og kanskje en utløser til kameraet så bildet blir skarpt. Om du da tar bilder ved vannet eller om skyene beveger seg vil det gi en slørete effekt som ser fantastisk fint ut. Hvor lang lukkertid du trenger er det bare å eksperimentere seg frem til, men noen sekunder holder ofte.
Om det ikke er mye bevegelse i vannet eller skyene (eller begge) og du ikke får den slørete effekten du vil ha uten at bildet blir for lyst kan du prøve å bruke et ND-filter. Det gjør alt litt mørkere og gjør at du kan bruke laaange lukkertider som du vil.
Prøv å bruke filter
Det er ikke bare for lange lukkertider det er kjekt å bruke filter. Du kan også bruke det for å jevne ut lyset i bildet så du ikke har fine farger i himmelen mens bakken er altfor mørk. Bruker du et gradert ND-filter (filteret blir mørkere og mørkere mot toppen) kan du f.eks. sette innstillingene sånn at bakken er lys og fin uten at himmelen blir helt blåst ut og hvit/for lys.
Det finnes også filter med andre effekter som gir mer kontrast i bildet eller påvirker fargene. Dette er jo ting man i stor grad også kan fikse i Photoshop eller andre programvarer, men det er alltid litt ekstra gøy å få det til i kameraet.
Bruk forgrunnselementer og lag knallfine silhuetter
Ta bildene i RAW-format
Hvis du har mulighet til å redigere bildene dine i etterkant er det alltid best å ta bildene i RAW-format. Det er som nevnt en god regel å ha generelt, selv om man ikke pleier å redigere bildene sine. For mange kan det ta litt tid før man har lyst til å begynne med redigering i tillegg og da er det gull å ha maksimalt med justeringsmuligheter med de «gamle bildene». Jo mer man tar bilder og redigerer, desto bedre blir man jo på det og da kan man redde et gammelt blinkskudd som egentlig er kjempefint, men som kanskje ble litt for mørkt da du tok bildet og ikke helt visste forskjellen på lukker og blender.
Tar man landskapsbilder av solnedganger kan man i etterkant justere så både forgrunn og bakgrunnen er tydelige og fine uten bildekvaliteten lider f.eks.
Trenger du et nytt kamera eller fotoutstyr? Sjekk ut de aktive kampanjene akkurat nå.
Få solnedgangen på veggene
Det er ingen tvil om at solnedgangen er en naturlig skjønnhet som inspirerer til fotografering! Med kontraster og fantastisk fargespill er det helt perfekt som veggdekor. Det blir et blikkfang som varmer opp enhver stue! Finn frem eller gå ut og ta ditt beste solnedgangsbilde og bestill veggbilde her.