Artikkel - Inspirasjon

Teksturer finner man overalt og er en evig kilde til bilder, når som helst på året. Enkelt fortalt er teksturer detaljer som visuelt beskriver hvordan noe føles og det kan være fantastisk morsomt å knipse bilder av. Utstyrsmessig kreves det ikke noe spesialutstyr og man kan gjøre det med omtrent hva som helst man kan ta bilder med. Nøkkelen er å være litt obs på det, så tenk litt på tekstur og se rundt deg; Det tar garantert ikke lang tid før du har funnet et fint motiv!

Finn motiver

Å finne enkle teksturer er veldig enkelt. De er rundt oss, og du trenger ikke å gå langt for å finne dem - du kan fotografere alt fra en murvegg til gress i hagen din. Å finne unike, vakre og iøynefallende teksturer er derimot vanskelig. Men når du begynner å lete etter mønstre og teksturer, vil du begynne å legge merke til dem mye mer rundt deg, og du vil til slutt begynne å møte teksturer som er mer unike og vakrere enn andre, og du vil snart få en følelse av hva som kommer til å se bra ut på et fotografi.

Utstyret

Utstyrsmessig trenger man ikke all verden for å fotografere teksturer. Det viktigste stort sett å få alt skarpt og i fokus i bildet. For å få alt i fokus bruker man et høyt blendertall som f/8 eller mer. Et høyt blendertall betyr ofte lang lukkertid og da kan det være greit å bruke et stativ når du fotograferer. I noen sjeldne tilfeller kan det være en kul effekt med lang lukkertid, men som regel vil man som sagt at alt er skarpt og i fokus. Unngå å bruke den innebyggede blitsen i kameraet, det kan gi et flatt og hardt lys som gjøre at teksturene ikke kommer godt frem.

Når det gjelder objektiv, avhenger typen objektiv av hva du tar bilder av. Hvis teksturen er liten i størrelse, kan det være nødvendig med en makroobjektiv for å få frem detaljene. Hvis du tar et bilde av en vegg kan et enkelt 18-55mm objektiv gjøre jobben.

Lyset

Hvis du er ute, er sollys en av de beste lyskildene for teksturer, spesielt nær soloppgang og solnedgang, når lysstrålene treffer gjenstander i en vinkel. Lyse solskinnsdager er de beste, mens overskyede dager kan skape et mykt, diffust lys som vil eliminere eller myke opp skyggene, og fjerne følelsen av dybde og dimensjonalitet fra teksturene dine. For innendørs teksturfotografering er et lys utenfor kameraet stort sett et must, med mindre du har en annen lyskilde som kan lyse opp teksturen (for eksempel et stort vindu). Ved å plassere lyskilden i en vinkel på siden av teksturen, kan du etterligne sollys. Du kan også eksperimentere med fargefiltre for å legge til en farge på teksturen. Det meste av tiden er én enkelt lyskilde nok, men om man f.eks. vil leke med skyggene i teksturen kan man bruke flere.

Se etter mønstre

Gjentakelse av mønstre skaper en jevn tekstur. Så når du fotofraferer, se etter rette linjer, kurver eller andre gjentagende mønstre som kan gi en fin tekstur. Et bilde av en åker der man ser linjene etter pløying fra topp til bunn kan gi et veldig fint teksturbilde det er interessant å se på.

Se etter former og refleksjoner

Noen ganger finner man et mønster som ligner på noe - enten det er en hverdagsgjenstand eller et levende vesen. Det kan være f.eks. et ansikt gjemt i mønsteret i barken på et tre eller det kan være bobler i et glass mineralvann. Et stille vann eller et speil kan også skape fantastiske resultater med refleksjoner.