RASK INTRO TIL

PORTRETTFOTO

Å ta et fint portrettbilde av en venn eller et familiemedlem er utrolig gøy og kan også gi fotomotivasjonen et skikkelig løft. Tar du et portrettbilde av noen er du garantert en tilbakemelding på det og oddsen for at det er en god tilbakemelding er høy. Man kan selvsagt bare peke et kamera mot noen og knipse i vei, men med et par tips og triks i ermet kan man enkelt gi et portrettbilde det lille ekstra. Her har vi samlet noen enkle tips om portrettfotografering for din neste fotoshoot!

Bruk naturlig lys

Når man tenker på et skikkelig portrettbilde tenker man ofte at man bør bruke blits eller annet lys for å gjøre det ordentlig. Det trenger man på ingen måte og portrettbilder gjøres like bra med bare naturlig lys tilgjengelig.

Å bruke lyset fra et vindu er en populær måte å bruke naturlig lys på. Ikke bare krever det lite iom. at man kan gjøre det hjemme, men det er også enkelt å eksperimentere. Lyset endrer seg etter vær og tid på døgnet, noe som selvsagt påvirker bildene. Man kan også endre lyset ved å trekke for gardinene, henge opp laken e.l.

Når man er ute er og vil bruke naturlig lys er det selvsagt litt vanskeligere å kontrollere ift. vinduskarmen. Som vanlig er det fineste lyset ofte tidlig på morgenen eller sent på ettermiddagen, men overskyet vær er også godt egnet da skyggene ofte er myke og fine og man slipper den harde kontrasten man ofte får om man tar bilder midt på dagen i fullt sollys.

Lek med lys! Bruk lysslynger, juletrelys etc.

Fokuser på øynene

Øynene er kanskje det viktigste å tenke på når du tar portrettbilder. Om fokus ikke er skarpt i øynene blir det rett og slett noe som mangler i bildet (med mindre man bevisst går for et konsept i portrettbildet selvsagt). Posisjoner deg gjerne slik at en lyskilde treffer ansiktet til den du tar bilder av. Da får man med det såkalte «catch light» i øynene, altså en liten refleksjon av lyskilden i øynene, som ofte ser meget bra ut.

Test

Lys fra et vindu gir ofte en fin, myk belysning.

Bruk "riktig" optikk

Objektiv som er spesielt godt egnet for portretter har to ting til felles:

  1. Det er ofte en stor blender, da helst f/2.8 eller større.
  2. Brennvidden ligger mellom 50mm og 200mm.

Med tanke på blender er det verdt å merke seg at desto større blenderåpning (mindre tall), desto mindre er i fokus i bildet som igjen gir den fine, ufokuserte bakgrunnen med bokeh man gjerne ser i portrettbilder. Verdt å merke seg at jo større blender man bruker, desto vanskeligere kan det være å legge fokus der man vil iom. at man har et veldig lite fokusområde å bruke. Da kan fort nesetippen havne i fokus, mens øynene ikke gjør det. Men det ordner seg selvsagt med litt trening!

Når det kommer til brennvidde bruker man gjerne som nevnt objektiv fra 50mm til 200mm når man tar portretter og 85mm regnes som «portrettbrennvidden».  Man kan selvsagt bruke andre brennvidder også, men det er verdt å merke seg hva de forskjellige brennviddene gjør med bildene. Bruker man f.eks. et vidvinkelobjektiv vil ansiktet til den du tar bilder av bli smalere og motsatt fall når man bruker teleobjektiv. Grunnen til at man som regel ligger mellom 50-200 er at proporsjonene blir mer likt det man ser til vanlig samtidig som man ikke står for langt unna (står man for langt unna er det lett for den du tar bilder av å bli litt statisk, så man vil være nærme nok til å gi litt instruksjoner osv.).

Her finner du optikk egnet for portrettfotografering. 

Bonustips: Prøv å bruke kun fastoptikk, altså objektiv uten zoom. Da blir man «tvunget» til å flytte på seg og man ender ofte opp med mange ulike komposisjoner man ellers kanskje ikke ville ha gjort.

Eksperimenter med lyset!

Prøv å bruke blits og LED-lys

Når man har lyst til å sprite opp portrettene litt ekstra kan man begynne å bruke blitser og lys. Det er langt ifra så vanskelig som mange tror og det er stort sett bare å prøve seg frem. Et lite tips om man vil begynne å bruke blits er å få blitsen av kameraet så lyset ikke blir så hardt rett på. En vanlig måte å sette opp en blits på er å sette den litt på siden og foran den du tar bilder av, gjerne med en liten softboks e.l. Begynn med 1 blits, og begynn å bruke flere når du føler at du har kontroll.

LED-lys blir mer og mer brukt til fotografering og finnes i forskjellige løsninger. Disse er ofte noe svakere enn blitser, men fordelen er selvsagt at man hele tiden kan se hvordan lyset ser ut og kan gjøre kjappe endringer.

Her ser man en lyskilde som "catch light" i øynene på modellen.

Bruk miljøet rundt for å gjøre bilde mer interessant.

En interessant bakgrunn er en enkel måte å sprite opp et portrettbilde på.