Skogskjulet

Bli med på tur inn i fotoskjulet til Kai Jensen

I lia rett opp for Hov i Søndre Land har han bygget opp et unikt fotoskjul der man virkelig kommer tett på dyr og fugler. Med fire komfortable senger, panelovner, mikrobølgeovn, vannkoker og et innbydende toalett omtales skogskjulet som luksusskjul av de fotografene som har vært på besøk. Fotografene sitter bak et tre meter bredt panorama vindu med storslått utsikt mot en anlagt dam, omkranset av mosekledd gammelskog.

Opp mot 30 ulike arter har Kai registrert ved skjulet, en av stjernene er grevlingfamilien som har holdt til ved den gamle husmannsplassen i generasjoner. Når stillheten senker seg over storskogen og et siste svakt kveldslys brer om seg i skogen kan grevling-familien dukke opp når som helst ved dammen foran skjulet. En videolampe settes på slik at fotografene også kan fotografere grevlingen gjennom natten. Etter et nærmøte med dette sjarmerende og sosiale vesenet får mange et nytt og nært forhold til grevlingen, et dyr som dessverre har fått et ufortjent dårlig rykte.
Åsen som reiser seg i øst er hønsehaukens domene, åsen har gitt småbruket her inne sitt navn, Haukås. Hønsehauken er den andre store stjernen som mange kommer for å se. Dette er en rovfugl få mennesker har sett, og enda færre har fått oppleve på kloss hold.
Selv om grevling og hønsehauk er eksotisk, så finnes det også en stor gjeng sjarmerende ekorn utenfor skogskjulet, eksotisk er også nøttekråkene som for mange er en ny art. Nøtteskrike, flaggspett, dompap og en lang rekke småfugler holder også til her inne sammen med en rådyrfamilie som bruker å svinge innom.
Kai Jensen er grunneier og driver den gamle husmannsplassen Haukås etter regenerative prinsipper. Han har funnet sitt paradis her inne, et paradis han mer en gjerne deler med andre fotografer som ønsker å oppleve noe av den magien man finner her i Haukås. Omkranset av dype skoger ligger husmannsplassen som en liten oase med bugnende blomsterenger der sommerfuglene flyr tett i tett. Her er det et rikholdig dyreliv året rundt.
På mye av fotograferingen vil en kraftig tele-zoom, gjerne 200-500 mm være nok. På grevlingen vil en brennvidde fra 70 mm og opp mot 200 være bra. Da kan man både få grevling med litt speiling, samt tettere utsnitt hvis man ønsker det. På nattfotografering av grevling bruker jeg iso 3200 til 6400 litt avhengig av hvor lyssterkt objektiv jeg har satt på kamera.
Jeg benytter meg av blenderprioritert på kamera, velger største blender og justerer iso opp og ned for å få den lukkerhastigheten jeg trenger. Jeg benytter meg også av fuglegjenkjenning som mange kameraer i dag har. Kamera kan med denne funksjonen lett finne øyet på enten fugl eller dyr hvis man velger dyr. Fotograferingen skal være gøy, og med dagens kameraer er det lettere en noen gang å få blinkskudd av dyr og fugler.

Fortsatt nysgjerrig?

Ta en kikk på videoen for mer inspirasjon og info om skogskjulet