Lukkertiden er av de tre justeringene som avgjør eksponeringen din. Denne kan du bruke kreativt for å enten fryse bevegelser ved å bruke en kort lukkertid (1/1000 sekund f.eks.) eller en lang lukkertid på flere sekunder eller minutter for å fjerne detaljer i bevegelse som f.eks. vann. Dette er et kreativt valg som du som fotograf kan velge fritt og det finnes selvfølgelig ingen fasit på når man skal ha kort eller lang lukkertid.
Her ser du to eksempelbilder, der det ene er tatt med en rask lukkertid som fanger hver eneste bevegelse i vannet mens det andre bildet har en lang lukkertid på 30 sekunder og gjør at vannet blir som tåke uten noen tydelige detaljer. Hvilket som er best er helt subjektivt, men personlig foretrekker jeg den lange lukkertiden, noe som gjør vannet mindre forstyrrende etter min mening og man kan dermed fokusere mer på husene.
Utstyret
Stativ. For å ta lange eksponeringer er det absolutt nødvendig med et stødig stativ. Selv om en del av de nyere kameraene har innbygde bildestabilisatorer i sensoren så vil ikke dette være nok til å holde det i ro så lenge. Det finnes mange gode stativer der ute så her er det bare å finne frem til hvilket som passer ditt budsjett og behov. De billigste stativene er laget av plast og kan være litt for lette og ustabile til å holde kameraet trygt og stabilt dersom du ønsker å bruke det i sjøkanten feks og min anbefaling er derfor å gå for et aluminum- eller karbonfiberstativ.
ND-filter (neutral density), også kalt gråfilter på norsk, er også nødvendig dersom du ønsker å bruke lange lukkertider i dagslys eller i de tidligere fasene av en solnedgang feks. Et gråfilter fungerer som solbriller for kameraet ditt og vil blokkere mesteparten av lyset fra å treffe kamerasensoren og du kan derfor bruke lenger lukkertider enn det du kunne gjort uten filteret.
Styrken på filterne er markert i “stops” og hver stop er en halvvering i lysmengden som slippes inn. Dersom du ønsker en lang lukkertid midt på dagen anbefaler jeg å gå for et 10 stop filter. Disse filterne er så mørke at du kan nesten ikke se noe gjennom dem med det blotte øyet og du kan derfor få lukkertider på opp mot 30 sekunder til et minutt midt på dagen! Til bruk når det er litt mindre lys ute bruker jeg som regel et litt svakere filter på 3 eller 6 stops, alt ettersom hvor lang lukkertid jeg ønsker. Det finnes også variable ND-filtere slik at du kun trenger et filter der du kan justere hvor mye av lyset som blokkeres.
Fjernutløser. Til å utløse kameraet kan du bruke selvutløseren, som er innebygd i kameraet ditt, og sette den på enten 2 eller 5 sekunder. Dette er nødvendig for å unngå eventuelle vibrasjoner eller bevegelser i kameraet som kan oppstå i det du klikker på utløserknappen. Ønsker du å ta det opp et nivå eller bevege deg inn i veldig lange lukkertider (over 30 sekunder på de fleste kameraer) bør du skaffe deg en fjernutløser som har låsefunksjon slik at du slipper å holde knappen nede under hele eksponeringen.
Teknikken
Så kommer vi til det tekniske! Hvordan får man lang lukkertid? Først og fremst må man bevege seg inn i Manuell modus. Dette gjør man på de fleste kameraer ved å vri hjulet på toppen av kameraet til “M”. Nå er det du som er i styringen over kameraet ditt og du styrer selv blenderen, lukkertiden og ISOen. Dersom du ikke bruker gråfilter kan du også benytte deg av de halvautomatiske modusene blenderprioritet (A eller Av på hjulet), eller lukkerprioritet (S eller Tv på hjulet) hvis du har en spesifikk lukkertid du ønsker.
Deretter setter du ISOen på 100 og velger en liten blender mellom f/8 og f/16 alt ettersom hvor lyst det er ute og hvor lang lukkertid du ønsker. Jo lysere det er ute, jo mindre (høyere tall) blender må du bruke for å oppnå lengre lukkertider. Generelt sett er det lurt å unngå de aller minste blenderene da dette vil gjøre bildene mer uskarpe pga diffraksjon i objektivet. En del speilløse kameraer har mulighet for å velge lukkertider lenger enn 30 sekunder, men dersom ditt kamera ikke har mulighet for det kan du stille lukkertiden et hakk forbi 30 sekunder så vil du komme inn i bulb mode (merket som B på skjermen din der lukkertiden vanligvis står). Dette betyr at den holder lukkeren åpen så lenge du holder utløserknappen nede. Det er i disse tilfellene jeg absolutt vil anbefale fjernutløser som nevnt tidligere.
Hvis du er i manuell kan du stille lukkertiden din selv til ønsket lukkertid som passer for en korrekt eksponering og dersom du er i blenderprioritet har du nå satt alle de nødvendige innstillingene for å komme i gang.