Guide

Rask introduksjon og tips til makrofotografering

Makrofotografering kan enkelt og greit sies å være nærbilder av små ting. Skal man være helt teknisk korrekt er makrofoto bilder av små ting med en forstørrelsesgrad på 1:1 eller større. 1:1 betyr at det man tar bilder av er gjengitt i sin naturlige størrelse på sensoren i kameraet. Hvis sensoren f.eks. er én tomme vil et insekt som er større enn dette i 1:1 gå utenfor bildet.

Om du er litt nysgjerrig på makrofoto er dette et fint startpunkt!

Objektivet

De fleste makroobjektiv har betegnelsen “macro” i produktnavnet, så det er ikke så vanskelig å finne et makroobjektiv. Likevel finnes det en rekke forskjellige brennvidder som kan ha mye å si på hvordan man bruker dem.

Den vanligste makrobrennvidden er 100mm og de fleste produsenterlager en 100mm-variant i makroformat. I tillegg finnes det vidvinkel makrooptikk,som gjør at mer av omgivelsene rundt blir med i bildet og kan gi et fint miljøbilde avf.eks. et insekt. På den andre siden finner man teleobjektiv i makroformat; eks. 180mm. Disse brukes gjerne når man vil ha litt avstand mellom seg selv og motivet, som f.eks. om man fotograferer en giftig slange eller noe som blir enkelt skremt.

Hvis man vil ta fotograferingen et hakk videre kan man se på makrooptikk med høyere forstørrelse enn 1:1. Blant annet Laowa har optikk som går helt til 5x forstørrelse (5:1) og går så nærme at det omtrent blir som et mikroskop.

Finn makrooptikk til fotograferingen blant det store utvalget vårt av objektiv.

Motiv

Man har en god del valgmuligheter når det kommer til motiver innen makrofotografering. Dog er det ikke alt som blir like interessant når man ser nærmere på det(dog er det veldig mye som gjør det). Tips til motiver man kan eksperimentere med er ting som har mye tekstur som f.eks. blader, bark, fjær o.l. I tillegg har man selvsagt også motiver som blomster, insekter osv. som ofte er spennende nok i seg selv så fort man får dem i fokus. 

Lei av blomster og bier? Ta med deg en spruteflaske med vann på neste tur. Å spraye ned et forlatt spindelvev vil f.eks. se helt fantastisk ut. Hvis man ikke vil stå opp tidlig og bruke naturens duggfriske dråper selvsagt. 

Kom deg ned på nivå

Ingenting er kjedeligere enn bilder der man ser at man har stått rett opp og ned og knipset. Innen makro skjer det mest på bakkenivå, så legg deg ned på magen og se alt som finnes der. Du vil bli overrasket over hvor mye liv det er bare i din egen bakhage, det gjelder bare å se etter godt nok.

Vær og vind

Vind er makrofotografens verste venn. Blåser det er det omtrent umulig å ta et skikkelig makrobilde med mindre man har rikelig med lys eller bruker blits. 

Værmessig er det som ellers ofte overskyet som er det beste fotoværet. Dette gir et mykere lys enn sollys men har selvsagt en ulempe ved å måtte bruke større blender for å få nok lys. Her må man se an motivet og man kan kompensere for mindre blender ved å øke ISO.

Kontroller bakgrunnen

Blits og lys til makrofotografering

Blits er veldig ofte brukt innen makrofotografering og med god grunn. Når man fotograferer makro har man en veldig liten dybdeskarphet, så jo større blender man kan bruke jo bedre. Dette gjør det selvsagt vanskelig å få inn nok lys og da hjelper man ofte til med en blits. 

Fotograferer man på store forstørrelser (f.eks. 5:1) er blits helt nødvendig. I kombinasjon med blits bruker man gjerne også en teknikk kalt “focus stacking” der man setter sammen flere bilder med ulik dybdeskarphet i etterkant og gir ett bilde der alt er i fokus. Dette gjøres stort sett i software på PC/Mac.

Man kan bruke en helt vanlig blits eller en dedikert makroblits:

Dybdeskarphet - få skarpe bilder

Som nevnt over er dybdeskarphet,  eller hvor mye av motivet som er i fokus med andre ord, noe man må forholde seg til innen makrofotografering.
Det må man jo ofte når man fotograferer generelt, men det er spesielt gjeldende her. Dybdeskarpheten er veldig liten og det er snakk om millimeter når man har forstørret nok.

Blenderåpningen er det som i hovedsak kontrollerer dybdeskarpheten og det er også derfor man ofte bruker blits. Mindre blender gjør at mer av motivet er i fokus, men man mister lyset. Ofte er lyset ute godt nok om man ikke forstørrer så mye, men dette vil selvsagt variere en god del. 

Å ta bilde av motivet fra siden vil også ofte gjøre det enklere å få alt i fokus. Da er det mindre dybde i selve motivet og man slipper da ofte unna med mindre blenderåpning om man har godt lys tilgjengelig. Bruker man blits kan man prøve seg på “focus stacking”der man tar flere bilder med ulik fokus av samme motiv, og setter dette sammen i etterkant. Resultatet er ett bilde sammensatt av flere ulike “dybdeskarpheter” og er da knivskarpt hele veien.

Vær tålmodig

Makrofoto kan virke overveldende, men deter ikke så vanskelig som det ser ut til. Likevel er det viktig å være tålmodig, både når tar bilder og når man tenker på å ta dem. Lag en liten plan eller et prosjekt, det gjør det enklere å komme seg forbi fasen den man finner ut av innstillingene.