TIPS OG TRIKS
PORTRETTFOTO
Portrettfotografering er kanskje noe av det morsomste man kan gjøre om man fotograferer. Når man tenker portrettfotografering er det vanlig å tenke på de litt mer formelle portrettene der subjektet vrir overkroppen en smule mot et blitslys og en nøytral bakgrunn. Vel og bra det, men det er så uendelig mange måter å lage et interessant portrettfoto på om man eksperimenterer med lys, komposisjon, farger etc. Huk tak i en venn eller familiemedlem og knips i vei! Og husk, et portrettfoto trenger ikke nødvendigvis være av et menneske. Hørte vi noen si «Spidey Klum»?
Sjekk temasiden vår for portrettfotografering for å finne egnet utstyr.
Kameraet
Portrettbilder kan tas med hvilket som helst kamera, men det er likevel et par ting som er verdt å vite om. Bruker man et kompaktkamera, og man vil få den fine ufokuserte bakgrunnen man ofte vil ha når man tar et portrettbilde, se etter et kamera som har så stor blenderåpning, eller f/-tall om du vil, som mulig. Jo lavere tallet er, desto større er åpningen.
Når det er sagt er det liten tvil om at et systemkamera er veien å gå, selvsagt da pga. muligheten for å skifte objektiv. Alle de store systemkameraprodusentene har objektiv som er godt egnet for portrettbilder, så det er nesten umulig å velge feil systemkamera.
Lek med lyset! Her er subjektet belyst bakfra med et lite farget fyllys fra siden.
Objektivet
Som vanlig er objektivet den viktigste delen (selv om man selvsagt også må ha et kamerahus i tillegg) og det er visse egenskaper man bør se etter for å finne det mest optimale til portrettfoto.
Blender
Som regel vil man ha en ufokusert bakgrunn med en kremete bokeh når man tar portrettbilder, spesielt når man kun bruker naturlig lys og ikke er i et studio, så subjektet er mest mulig i fokus (både i teknisk og symbolsk forstand). Jo mindre blendertallet er desto større blir den ufokuserte effekten og en blender på f/2.8 eller større (større = mindre tall) er ofte det som brukes. «Ulempen» er at når man bruker de større blendertallene som f.eks. f/1.2 er at man har et løvtynt fokusområde som kan gjøre at også subjektet havner mer ute av fokus enn tiltenkt. Dette kan man ofte løse ved å ta et skritt eller to tilbake og/eller være bevisst på hvor man legger fokusområdet. Om bruker ekstra lys i form av blitser eller LED-lamper, enten i studio eller «ute på location», kan man bruke mindre blendertall og ha mer kontroll på fokusområdet.
I tillegg til blendertall er brennvidden også et viktig punkt. I teorien kan man selvsagt bruke hvilket som helst objektiv, men objektiv som er best egnet for portrettfoto ligger som regel på fra 85mm til rundt 135mm.* Bruker man objektiv som er mer på vidvinkelsiden, som f.eks. en 24mm, vil subjektet se smalere ut enn det egentlig er. Teleoptikk på 300mm o.l. er veldig godt egnet til portretter med tanke på å isolere subjektet ift. bakgrunnen men iom. at man må stå såpass langt unna subjektet og ikke har den samme «menneskelige kontakten» kan det ofte bli litt statisk og upersonlig.
Tips: Bruker man fastoptikk, altså objektiv som ikke kan zoome, blir man «tvunget» til å flytte på seg for å endre komposisjonen noe som ofte gir mer kreative bilder enn om man står stille og zoomer inn/ut.
*Pass på sensoren i kameraet med tanke på crop-faktor når du ser på brennvidder. En 45mm på Olympus E-M1 Mark III vil f.eks. i praksis være en 90mm og særs godt egnet til portretter.
Portrettbilder er på ingen måte forbeholdt de tobeinte.
Blits og lys
Når man vil sørge for at hele subjektet er i fokus, eller bare vil ha full kontroll på fokusområdet, bruker man en blits eller et LED-panel. En dedikert blits er ofte å foretrekke da disse er mye kraftigere enn LED-paneler generelt. En kombinasjon kan ofte være det beste der man bruker en blits som hovedlys og bruker et LED-panel for å fylle inn mer lys og utjevne skygger.
Blits
Blitser for bruk til portrettfotografering er ofte studioblitser, altså ikke de tradisjonelle man kan sette rett i kameraet. Man kan selvsagt bruke det også, men «cluet» er uansett å få flyttet lyset bort fra selve kameraet så lyset og kameraet ikke har samme vinkel. 45-grader til siden for subjektet er det aller mest vanlige, og da gjerne i kombinasjon med utfyllende lys fra andre siden.
Kjøper man seg et studioblitssett med batteripakke som kan tas med ut er man virkelig godt rustet for å knipse noen feiende flotte og kreative portretter. Da har man full frihet ift. lyset og bakgrunnen, selv om den er ufokusert, og det er ofte mye mer spennende enn en studiobakgrunn.
LED-lys
LED-lys blir mer og mer egnet for bruk til fotografering. Selv om man ofte må ofre litt kraft i lysstyrken vil man med et LED-lys enklere forstå hvordan lyset påvirker subjektet iom. at det står på kontinuerlig. Da kan man kjapt sjekke ut alternative vinkler for å finne det mest interessante bildet.
LED-lys er også som nevnt veldig godt egnet til å fylle inn lys i kombinasjon med en blits og kan brukes for å gi bildet det lille ekstra. Flere LED-løsninger har RGB, som vil si at man kan endre lysfargen, eller fargefiltre tilgjengelig så man kan gi bildet en touch farge f.eks.
I studioet med blitser. Legg merke til at alt er skarpt og i fokus pga. liten blender.
Bruk forgrunnselementer
For å gi et portrettbilde mer dybde og gjøre det mer interessant og se på kan man ha med forgrunnselementer i bildet. Er man ute kan man f.eks. stille seg opp bak en gren så man får med litt av bladene i forgrunnen. Da har man ufokuserte elementer både i forgrunnen og bakgrunnen, og resultatet blir ofte mye mer interessant enn om man hadde droppet forgrunnen.
Dette bildet hadde ikke vært like interessant uten forgrunnen.
Ta selvportretter
Ingen hjemme eller noen i nærheten man kan ta bilder av? Null problem, knips noen fine selvportretter! Selvportretter er også en god mulighet til å ta lære seg hvordan lyset fungerer under forskjellige forhold uten at man føler at man kaster bort tiden til noen andre.
De fleste kameraer har en selvutløserfunksjon, så dette kan man gjøre enkelt. Det beste er likevel om man har kameraet på et stativ og bruker en fjernutløser. Om kameraet har en skjerm som kan flippes så man kan se seg selv i tillegg er det selvsagt også en fordel, så slipper man å gå frem og tilbake til kameraet hele tiden. Det kan da også lønne seg å sette visningstiden på bilder man har til et par sekunder så man rekker å se resultatet før man knipser neste.
Skal ikke så mye til for å gi bildet "det lille ekstra".
Dobbelteksponeringer
Dobbelteksponeringer er en fiffig måte å sprite opp et portrettbilde på. Det ligger i ordet, men dette er rett og slett to bilder som er satt sammen til ett der man ser begge to. Mange kameraer har denne funksjonen innebygget, men det er også enkelt å fikse i etterkant i Photoshop e.l. (YouTube har et hav av videoer på hvordan man gjør det). Når man gjør dette på portrettbilder har man gjerne et bilde av subjektet på en ren bakgrunn og «smelter» det sammen et bilde av f.eks. en skog eller et bybilde, men her er det bare å leke seg frem. Man trenger heller ikke begrense det til to bilder.
Flere eksponeringer i det samme bilde.
Lysende maling
Det finnes ansikts/kroppsmaling som lyser i mørket når de blir belyst av UV-lys. Dette kan gi ekstremt kule portrettbilder og må nesten bare prøves. Man trenger da selve malingen selvsagt og også en lyskilde med UV-lys (man får kjøpt lyspærer som gjør dette). Dette finner man ofte i butikker som selger festutstyr. Igjen, her er bare å la de kreativitetens juice få fritt spillerom. Mal på bakgrunnen også f.eks.
Ansiktsmaling som lyser opp under UV-lys.
Lag et konsept
Lag et konsept rundt portrettbilde. Her man ofte se til motefotografering som inspirasjonskilde, da disse ofte har et konsept rundt seg. Et enkelt og greit eksempel er ballonger. Fyll opp en hel haug med ballonger i en spesifikk farge f.eks. og la dette være en stor del av bildet i tillegg til subjektet.
Konsepttips:
- Lag et skrekkfilminspirert portrett med en dyster fargepallett og dystopiske omgivelser.
- Om man tar bilder av noen man kjenner; inkluder hobbyen til vedkommende i bildet! Er subjektet glad i å sykle terrengsykkel f.eks. – ta det med i bildet! Få på litt gjørme etc. i tillegg så kan det bli et kult sportsportrett.
- Bruk såpebobler. Fordi såpebobler er alltid gøy (det finnes til og med ferdige blandinger som gjør at såpeboblene lyser opp i UV-lys!)
- Bli inspirert av eventyr! Kast en venn uti et lite vann og ta noen portrettbilder av «Nøkken»? (Om man vil gjøre spesifikt dette i et skogsvann etc; Pass på flora og fauna. Vann har veldig ofte et stort biologisk mangfold med rødlistede arter blant annet, og man skal ikke forstyrre slike vann. Enkelt og greit.)
Masker eller kostymer er en fin måte å lage et konsept på.