Artikkel - Inspirasjon

Å ta selvportretter er en utrolig god måte og lære seg kameraet sitt på. Man kan i ro og mak finne ut av innstillinger og så videre uten at man tenker på at motivet kjeder seg og man kan bruke all tiden man vil. Selvportretter er også en glitrende måte å lære seg om lyssetting på, så tro det eller ei; det er ganske nyttig å ta masse selfies om man vil ta gode portrettbilder. Såfremt man utfordrer seg litt på det selvsagt og ikke bare tar det samme "duck face"-bildet hver gang.

Perspektiv

Her kan man virkelig være kreativ. Du har kanskje sett bilder der det ser ut som noen flyr med Supermann-kappe på asfalten e.l. der bildet er tatt rett ovenfra så man får illusjonen av at man ser på det rett foran seg? Dette krever kanskje at man er eksperimentell med hvordan man setter opp kameraet, men med det rette stativet: som f.eks. en Gorillapod gjør det mye enklere. Prøv det! Finn frem noe kritt og tegn inn skyer, dra frem en gammel grein som kan se ut som et tre og gjør det litt ekstra «troverdig». Eller prøv lag en stop-motion film av det?

Ta et portrett i landskap

Det er lett å tenke at et selvportrett er et bilde bare av deg selv ganske tett på, men det trenger det på ingen måte å være. Å ha et fint landskap rundt kan gi portrettet en egen dybde og fortelle noe om deg. Å ta bilder av seg selv seende utover et fint landskap pleier også som regel å gi en del likes på Instragram osv. så gå ut og finn et fint landskap og still deg opp!

Klon deg selv

Ha et slag sjakk med deg selv, eller kanskje et «familieselskap». Selv om det bare er deg i et selvportrett er det ingenting som stopper deg fra å lage flere av deg selv! Sett kameraet på et stativ og ta flere bilder av deg selv du setter sammen i etterkant. Når kameraet er på stativ er det ganske lett å bare viske seg selv ut uten å måtte tenke på at andre ting i bildet må «matches» opp og man kan få virkelig iøynefallende selvportretter.

Eksperimenter med ett lys

Selvportretter er som sagt en veldig god måte å lære seg lyssetting på. Og ingenting er bedre enn å lære seg lyssetting med bare ett lys. Finn frem stativet, blitsen og en selvutløser og se hvordan lyset treffer fra forskjellige vinkler og hvilke effekter det gir. Og siden man tar selvportretter har man all tid i verden til å gjøre små endringer, teste ting (som å legge et rødt skjerf over blitsen for så lyset blir rødt) og bli god på lyssetting.

Prøv dobbelteksponering

Dobbelteksponeringer er alltid gøy, så hvorfor ikke gjøre det i et (eller teknisk sett 2+) selvportrett? Man kan f.eks. ta et bilde der man er sur og et hvor man er glad, ta et silhuettbilde av deg selv kombinert med et fint bilde av en skog? Det er massevis av morsomme ideer man kan teste når man dobbelteksponerer. Mange kameraer har en innebygget funksjon for dette, men det er også enkelt å gjøre i etterkant i Photoshop e.l. Man trenger heller ikke stoppe på to bilder, hvorfor ikke 3 eller 4?

Lag et diptych

Wikipedia definerer diptych som et hvilket som helst objekt med to flate plater som danner et par, ofte festet av hengsel. I kunstform kom det fra en todelt tegning eller et maleri satt sammen som kompletterer hverandre og/eller er i samme tema. Dette kan man jo selvsagt gjøre med fotografier også, og selvportretter er spesielt godt egnet. Da kan man vise frem to sider av seg selv eller f.eks. samme portrett med to forskjellige lyssettinger. Man kan også selvsagt kombinere et selvportrett med et annet objekt så lenge det har en rød tråd.